19 Mart 2012 Pazartesi

GÜNEŞ VE GÜNEŞ SİSTEMİ

                                                     GÜNEŞ VE GÜNEŞ SİSTEMİ
         Samanyolu gök adasında bilinen 200 milyar yıldızdan birisi olan Güneş; kütlesi sıcak gazlardan oluşan ve çevresine ısı ve ışık yayan gaz halinde bir yıldızdır.
         Güneş enerjisinin oluşması, helyum gazının oluşmasıesnasında, hidrojen atomlarının birbiriyle birleşmesi sonucu açığa çıkan enerji ile ilgilidir.Bu oluşum Güneş'te bir nükleer reaksiyonun varlığını ortaya koyar.
         Güneş'in yüzeyinde tanımlanması ve açıklanması pek kolay olmayan ,buna karşılık yüzeyde farklı sıcaklıkta bölgelerin bulunduğu bilim adamları tarafından ortaya çıkarılmıştır.bunlar sıcaklık farkından dolayı uzak mesafelerden açık ve koyu renkli olarak görülürler.Koyu renkli ve büyük olanlara güneş lekeleri adı verilmiştir.Alev alev yanmakta olan güneş küresi ergimiş bir kor yığını görünümündedir.
          Güneş sistemi , güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle ; gezegenler, gezegenlerin uyduları , kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında birikmesiyle oluşan gök cisimleri topluluğudur.
           Güneş sisteminde bulunan gezegenler ve diğer gök cisimleri çekim kuvvetinin etkisiyle güneş etrafında ve belli bir yörünge üzerinde dönmektedirler

              
                          GEZEGENLER
     Bir yıldızın etrafında dolanan ve kendisi yıldız olmayan doğal gök cisimlerine 'gezegen' adı verilir.
      Gezegen adı; Güneş sistemi içinde , Güneş'in doğrudan uydusu olan ve (IAU) tarafından bu tanıma uygun bulunmuş 8 gök cismini belirlemede kullanılır.
     Gezegenler ,Güneş'e olan uzaklıklarına göre;Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün.
      Plüton dış merkezli bir yörüngeye sahip olduğu için gezegen olup olmadığı tartışılıp, 24 Ağustos 2006 yılında ise Uluslararası Gökbilim Birliği Plüton'un gezegen sınıfından çıkarılarak 'cüce gezegen'sınıfına konulduğunu açıklamış.
     En büyük gezegen: Jüpiter 

Dünya'ya uzaklık  ve yarıçap olarak en yakın gezegen:Venüs
Dünya'ya benzeyenler :Merkür, Venüs, Mars
Dev yapılı gezegenler:Jüpiter, Satürn
Uzak gezegenler:Uranüs, Neptün
Dünya'nın 1, Mars ve Neptün'ün 2,Uranüs'ün 6, Satürn'ün 10, ve Jüpiter'in 12 uydusu var.Merkür, Plüton ve Venüs'ün uydusu yoktur.
   Gezegenlerin dönüş hızları güneşe olan uzaklıklarına göre ters orantılıdır.
   Gezegenler ayrıca, iç ve dış gezegenler olarak ikiye ayrılabilirler; Güneş ile Asteroit kuşağının arasında kalan Merkür, Venüs, Dünya ve Mars iç gezegenler grubunu oluştururken, Güneş ile Asteroit kuşağının ötesinde kalan Jüpiter,Satürn,Uranüs,Neptün ise dış gezegenler grubunu oluştururlar.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder