20 Mayıs 2012 Pazar

KLİMATOLOJİ (İKLİM BİLİMİ)

  Klimatolojinin dilimizdeki karşılığı iklim bilimi dir.
  Klimatolojinin amacı, yeryüzündeki iklim tiplerini tespit etmek ve bu iklimlerin yayılış bölgelerini belirlemek , iklimin doğal ve beşeri çevre üzerine etkilerini incelemektir.
  Klimatolojinin doğal çevre üzerine etkileri yanında , doğal çevre faktörleri de atmosfer olaylarını ve bu arada iklimi etkileyebilmektedir.Örneğin , yükselti ve dağların uzanış doğrultusu gibi jeomorfolojik özellikler, hava olaylarını etkilemektedir.
   İklim bir yerde uzun yıllar etkili olan hava olaylarının ortalama genel durumu şeklinde tanımlanır.Burada uzun yıl ifadesi , en az birkaç yüzyıllıksüreyi kapsar.
   Hava durumu ise kısa süre etkili olan atmosfer şartlarına denir.
   İklim faktörü , bir yerin iklimini az yada çok etkileyen veya iklimin şekillenmesinde atmosfer ve yer yuvarına bağlı faktörleri kapsar.Bunlar büyük basınç merkezleri , sürekli rüzgarlar , akıntılar , enlem , yükselti, yeryüzü şekilleri ve kara-deniz dağılış durumu  olarak ifade edilmektedir.
   İklim elemanı , çeşitli derecelerde birleşerek bir yerin iklimini açıklamaya yardımcı olan sıcaklık , basınç, rüzgar, bulutluluk ve yağış gibi atmosfer özellikleridir.


 ATMOSFER

   Yeryuvarını saran gaz küresine atmosfer denir.Litosfer , hidrosfer ve biyosfer ile birlikte coğrefi yeryüzünü oluşturur.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder