Buzul topografyası , buzulların oluşumları ve hareketleri sırasında oluşturdukları şekilleri, kısaca buzulun etkisi ile meydana gelen aşınım ve birikim şekillerini ifade eder.
A.BUZUL AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ
Buzulların aşındırması iki farklı şekilde gelişir.Bunlardan ilki buzulun ve içerdiği malzemenin zemine sürtünmesi sonucu oluşur.İkincisi ise buzulun direkt olarak zeminle teması sonucu meydana gelir.Çok yoğun olan buz kütlesi,hareketi esnasında zemini oymak ve cilalamak suretiyle aşındırma yapar.
Hörgüçkayalar
Buzulların hareketi sırasında geçtiği yerlerdeki ana kayayı şekillendirmesi sonucu oluşmuşlardır.Buzul aşındırmasına uğramış sahaların en belirgin aşındırma şekilleridir.
Buzul Vadileri
Genellikle başlangıçta akarsular tarafından açılmış vadilerin sonradan buzullar tarafından işlenmesi sonucu oluşmuş vadilerdir.
'U' şeklinde olan bu vadilere tekne vadi de denilmektedir.
KAÇKAR DAĞLARI |
SİRKLER
Sirkler genellikle üç tarafı dik yamaçlarla çevrili yarım elips şeklindedirler.Bunların içlerinin sularla dolması ile sirk gölleri oluşur.
Buzul çizikleri , oyukları ve çentikler
Buzul aşındırmasının olduğu bütün sahalarda görülen aşındırma şekilleridir.
Çizikler özellikle yumuşak yapılı ince malzemeli kayalar üzerinde belirgin olarak görülürler.
Çiziklerin farklı setlikteki kayaçlar üzerinde derinleşmesi ile oyuklar meydana gelir.
Çentikler ise daha dirençli kayalar üzerinde sürtünmenin fazla olduğu yerlerde meydana gelir.
B.BUZUL BİRİKTİRME ŞEKİLLERİ
Morenler
Buzulların zemindenkopardıkları ve çevreden gelen kırıntı şeklinde malzemelerin uygun şartlar altında birikmeleri ile oluşurlar.
Kamesler
Buzul ile vadi yamacı arasında kalan ve erime sonucu oluşan çatlakların çeşitli malzemeler ile dolması neticesinde oluşan birikim şekilleridir.
Asar veya Ekserler
Eski buz örtülerinin içinde kanallar yardımı ile zemine kadar inen akarsular vasıtası ile oluşmuş depolardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder